Familien Larsen fra Fyn
Drømmen om et nyt hotel...
Familien Larsen grundlagde Hotel Royal tilbage i 1838. Flere generationer af Larsen-familien nåede at eje og drive hotellet og det er deres drøm, vision og hårde arbejde, Hotel Royal hviler på i dag.
Begyndelsen
Da gæstgiver Niels Larsen og hans kone Frederikke kom til Aarhus, var det med målet om, at starte et nyt hotel for "det bedre publikum". Larsen havde mere end 10 års erfaring som gæstgiver med sig fra Odense, og han havde også pengepungen i orden. I 1837 køber Niels Larsen den såkaldte Kongens Gård af buntmager Michelsen samt en nabogård af en Fru Hald. Navnet, Hotel Royal, var derfor oplagt og allerede den 24. maj 1838 var de to nabogårde så vidt ombyggede, at dørene kunne slås op for publikum.
Nyetableringen og driften i Aarhus må have været en stor mundfuld for værtsparret. Det store landbrug på Royal forsynede udover hotellets køkken, også mange Aarhusfamilier med mælk og smør. Det var Niels' kone, Frederikke, der sørgede for at de mange afhentninger ved stalddøren forløb uden problemer hver morgen. Når muligheden bød sig, blev der også solgt varer udefra som østers og vildt til byens borgere.
Allerede den 11. juli havde de tydeligt nok så god skik på opgaven med gæstgiveriet, at Aarhus Stiftstidende kunne bringe en meget positiv anmeldelse: "Den rummelige og velindrettede gæstgivergård" skrev avisen, stod i elegance og bekvemmeligheder ikke tilbage for de fleste hoteller i hovedstaden. Desuden fik man den propreste opvartning for billig betaling.
I 1846 måtte familien Larsen dog have stødt på problemer eller andre planer. I hvert fald forsøgte de at sælge hele herligheden. Selvom vi ikke kender grunden, giver det os mulighed for, at se på hvad dette indeholdte:
"De tvende gårde", skrev Larsen, "var indrettede til gjæstgiveriet", og de indeholdt "24 gipsede værelser med kakkelovne samt køkken, vaskehus, spisekammer og fornødent lokale til domestikker". Dertil fuld kælder, staldrum til 40 heste og 34 køer samt vognområde. Det var også muligt at erhverve bygningen til privat brug.
Men familien Larsen beholdte Royal, og det efterfølgende år satte de tilmed en ekstra tredje etage på og nyindrettede stedet.
Nye tider
Den 23. november 1847 kunne man i avisen læse, at den driftige gæstgiver havde ladet indrette hensigtssvarende store sale til kunstpræsentationer og selskabelige sammenkomster. Glæden er dog kortvarig. To år efter, den 21. juni 1849, drog 3-4.000 preussiske soldater ind i Aarhus under Treårskrigen. De blev beskudt fra bugten af danske kanonbåde, men uden større virkning. Den kommanderende general Hirschfeld opslog sit hovedkvarter på Hotel Royal.
Besættelsen forløb forholdsvis fredeligt, men gav naturligvis anledning til konflikter i byen. Under en auktion afholdt af de preussiske officerer, solgte de nogle af deres udrangerede heste. Der var dog mødt et større antal danske mænd op til auktionen for at forhindre "at nogen dansk mand bød på en sådan auktion". En landmand, der forsøgte at byde på en af hestene, måtte således flygte ind på Hotel Royal, officerernes hovedkontor, for at undgå slag og prygl fra folkemængden. Auktionen blev standset, og da den få dage efter genåbnede, var det med ekstra indsats fra politi og militær for at forhindre optøjer.
Den 26. juli 1849 drog de sidste preussiske soldater ud af Aarhus.
Den 12. marts 1850 døde gæstgiver Larsen, og et par år efter fulgte hans kone, Frederikke. Sønnen, Frederik Larsen, overtog dog straks Hotel Royal sammen med sin kone, Hansine, og drev det frem til 1873.
Den 1. januar 1873 drog Frederik og Hansine til København og bosatte sig som vinhandlere, men hotellet blev i familien. Frederiks bror, Carl, købte hotellet sammen med restaurantøren A. Vincent fra København.
I 1876 blev Carl Larsen dog eneejer, idet Vincent overtog det nyopførte Hotel d'Angleterre i hovedstaden.
Carl Larsen og Hotel Royal leverer i 1876 maden til Aarhus Håndværkerforenings Industriudstilling - til ære for Hans Majestæt, Kong Christian 9. Det forløber sig så succesfuldt, at Hotel Royal må servere til en stor Kongemiddag i Viborg ved den nyrestaurerede Domkirkes indvielse for hele kongefamilien. Menuen bestod af makedonisk suppe, østers, dyreryg, Strassbourger gåseleverpostej, flamske sild, røget oksetunge med grønærter & asparges, ananasfromage, unge ænder med kompot & salat, is & dessert!
I 1894 solgte Carl Larsen hotellet til sin nevø, Viggo Frederik Sofus Larsen. Viggo har dog ikke sans for forretningen og allerede i 1897 sælger han Royal til et aktieselskab. Efter tre generationer af familien Larsen på Royal, gik hotellet videre til nye hænder.